Författarsamtal. Tiina Rosenberg om teatermannen Ludvig Josephson
Välkommen till ett författarsamtal med Tiina Rosenberg med anledning av hennes aktuella bok Mästerregissören – När Ludvig Josephson tog Europa till Sverige. I boken belyser hon mästerregissören från tre olika perspektiv: scenkonsten, det judiska arvet och den queera kulturen. Samtalet äger rum inför Thielska Galleriets konstverk av Ernst Josephson och berör även hans konstnärskap. Moderator för samtalet är Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet.
Ludvig Josephson är en av många i den judiska familjen Josephson som lämnat bestående avtryck i svenskt kulturliv. Han var farbror till målaren Ernst och till Ernest Thiels första hustru Anna, anfader till skådespelaren Erland samt dennes son, dramaturgen Ludvig Josephson den yngre.
På omslaget till Tiina Rosenbergs biografi syns Ernst Josephsons porträtt från 1893 av farbrodern. I ena handen håller regissören rollhäftet och i den andra en bjällra för att påkalla skådespelarnas uppmärksamhet. I bakgrunden skymtar insceneringen till Shakespeares En midsommarnattsdröm, som han arbetade med vid denna tid.
Om Tiina Rosenberg
Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms Universitet. År 1993 lade hon fram sin avhandling En regissörs estetik: Ludvig Josephson och den tidiga teaterregin.
Samtalet är gratis, men ordinarie museientré gäller. Kom gärna i god för en kopp kaffe med hembakt eller en läcker maträtt i Café Monika Ahlberg.
Bild: Ernst Josephsons porträtt av fabrodern Ludvig Josephson, 1893, olja på duk. Foto: Nationalmuseum